Haskap

Haskap/hunajamarja – uusi terveyselintarvike

Et ehkä ole edes kuullut nimeä ennen, mutta lähivuosina tulet tapani tuntemaan…. Haskap sai vuonna 2018 myyntiluvan EU-alueella ja toki kestää tovin ennen kuin sitä on riitävästi saatavilla. Vuonna 2021 lähtien tätä uutta elintarviketta saanee enemmän myös kotimaisena ja myös meiltä. Satovuosi 2022 näyttää määrällisesti lupaavalta.

Haskap kulkee myös nimillä Marjasinikuusama, Hunajamarja, Honeyberry, Honeysuckle, Lonicera caerulea, jne. – rakkaalla on monta nimeä. Haskap on kuitenkin luontevin ja alkupeäinen nimi.

Marja on mustikanvärinen ja myös malto on tumma. Maku on omansa, mutta siitä löytyy mustikkaa, vadelmaa ja ehkä jopa hieman mustaherukkaa. Joka tapuksessa erittäin herkullinen.

Ja mikä parasta: sen antioksidanttipitoisuus on suurempi kuin millään mulla marjalla. Flavonoideja vähintään kolminkertainen määrä metsämustikkaan. Erityisesti marjan korkea antosyaanien määrä tekee siitä terveysmarjan.

Lajikkeemme ovat Rebecca, Sweet Purple, NimfaVostorg, Aurora, Boreal Beast, Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Jugana, Honeybee ja IndigoGem. Haluamme löytää lajikkeet, jotka osuvat parhaiten suomalaiseen makuun ja toki kestävät joskus jopa karuja olojamme.

 

Haskapin tarina jos haluat tietää enemmän…

Haskap historia

Japanissa haskapia on viljelty alkuaan Ainu alkuperäiskansan toimesta Hokkaidon, Sahalinin ja Kuriilien saarilla. Nykyisin ainuja lienee enää n. 30.000 ja he ovat pitkälle sulautuneet japanilaisiin. Ainuille marja on ravinteikas ja lääkinnällinen ja sen uskotaan tuovan pitkän iän ja parantavan näköä. Nuo väitteet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä marja sisältää flavonoideja ja muita antioksidantteja enemmän kuin muut marjat. Ainut opettivat marjan muille japanilaisille ja 1986 Tomakomai kaupunki nimesi marjan kaupunkikasvikseen ja alkoi markkinoida haskapia ja siitä tehtyjä tuotteita.

Missä viljellään?

Haskapia viljellään Japanin lisäksi Venäjällä, Kandassa ja Pohjois-Amerikassa. EU-alueella haskapia on viljelty muutama vuosi varsinkin Puolassa ja marjat on pääosin viety Japaniin. 13.12.2018 lähtien haskapia on saanut myydä vapaasti myös EU-alueella.

Haskap on EU-alueella uusi elintarvike, joita ei kovin usein tule markkinoille. Suomessa kotimaista haskapia on runsaammin saatavilla 2021 lähtien. Toki myös muualla maailmassa marjan viljely on vasta alkuvaiheessa.

Miltä maistuu?

Viljellyt lajit ovat maukkaita ja makeita; maku on omansa ja muistuttaa lähinnä mustikan ja vadelman välimuotoa. Toki mm. sää vaikuttaa makuun ja lämmin sekä aurinkoinen kevät ja alkukesä tuo marjaan hyvät aromit. Marjassa on pieniä siemeniä, mutta ne suorastaan sulavat suussa.

Haskap kasvaa myös luonnonvaraisena monin paikoin, mutta ne ovat kitkeriä ja verrattavissa tonicin makuun. 

Kehitys

Viime vuosina haskap lajikkeita on kehitetty runsaasti eri puolilla maailmaa ja kiivas jalostustyö jatkuu, koska marjalla tiedetään olevan valtava potentiaali.

Mitä tuotteita?

Haskapia käytetään tuoremarjana, pakasteena, mehuna, hillona, kuivattuna, jauheena, viininä, makeisena, jogurtin mausteena, jne. Mielikuvitus lienee rajana….

Mistä nimi tulee?

Haskap sana tulee Ainu-kielestä ja merkitsee jotakuinkin “oksan päädyssä runsaasti tavaraa”. Toki Japanissa sille annettiin merkitys “pitkän iän ja hyvän näön marja”.

Marja tunnetaan myös nimellä hunajamarja, honeyberry, blue honeysucle, marjasinikuusama. Suomennos ei ole paras mahdollinen, koska se tuo mieleen kuusaman, mikä ei ole syötävä marja. Markkinointinimenä on myös Suomessa luonnollisinta käyttää haskapia.

Terveysvaikutukset

Kaikkien ruokatarvikkeiden osalta ollaan vaarallisilla vesillä terveysväittämien kanssa.

Teoriat vapaista radikaaleista (elimistön vanhentajat ja heikentäjät) ja niiden absorboinnista antioksidanttien avulla ovat jatkuvan polemiikin alla. 

Jos antioksidanteilla on terveysvaikutksia ja marjat ovat hyväksi terveydelle, haskap on huipulla – todellinen superfood.

Brunswick Laboratories, New Hampshire sai tulokset yhdelle haskap lajikkeelle:

Antioksidantti/TestiMääräKommentti
Fenolit1014 mg / 100 g
Antosyaanit949 mg / 100 g(enemmän kuin missään muussa marjassa)
Bioflavonoidit887 mg / 100 g
Resveratroli0 mg*)
ORAC13400 mmolesTE / 100 g*)) (erittäin korkea)

*) Tuossa tukimuksessa haskapista ei löytynyt resveratrolia, jota taasen on runsaasti punaisessa viinirypäleessä ja punaviinissä. Haskap punaviinin kera, por favor!

*)) Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) avulla on kuvattu antioksidanttien määrää/vaikutusta, mutta koska teoriat ovat kiistanalaisia, varmoja väittämiä ei voi esittää mm. siitä, onko vitamiineilla kuten A, C, E positiivisia vaikutuksia puhumattakaan muista antioksidanteista kuten flavonoideista? Haskapin ORAC on kuitenkin erittäin korkea.

Sunwest Labs, Saskatoon puolestaan mittasi:

AineosaPer 100 g% Päivätarpeesta
CAL60
Rasvaa0,3 g1%
Kolestrolia0 mg
Natrium0 mg
Kalium220 mg6%
Hiilihydraatit14 g5%
Kuitu3 g12%
Sokeri8 g
Proteiini1 g
Vitamiini A15%
Vitamiini C60%
Kalsium4%
Rauta4%
Magnesium6%
Sinkki2%
Kupari6%
Mangaani8%

Tutkimustietoa terveysvaikutuksista

Tutkimukset ovat toistaiseksi paljastaneet haskapista seuraavia terveysvaikutuksia:

1. Haskap hillitsee tulehduksia koska se sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka kykenevät toimimaan erinomaisena tulehduksen torjunta-aineena.  Se sisältää myös antosyaniineja, jolla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat estämään tai torjumaan ientulehduksia ja nivelreumaa.

2. Tämä antosyaanirikas marja auttaa pitämään silmät terveinä. Antosyaanien on osoitettu olevan oleellisia hyvälle näölle. Ne auttavat lisäämään verenkiertoa verkkokalvon kapillaareissa ja näin parantavat pimeänäköä. Ne auttavat  myös torjumaan silmäpohjan rappeutumista ja ehkäisevät diabeetikoiden retinopatiaa.

3. Haskap syövän hoidossa. Oksidatiivinen DNA-vaurio tapahtuu ihmisen solukossa tuhansia kertoja päivässä, minkä vuoksi vanhenemme. Lisäksi tällä prosessilla on tärkeä rooli syöpäsolujen kehityksessä. Suoritettu tutkimus osoitti, että päivittäin haskapia käyttäneet vähensivät vapaiden radikaalien pitoisuutta kehossaan 25 prosentilla.

4. Haskapin rooli sydän- ja verisuonitaudeissa.  Tämä antosyaanirikas marja auttaa pitämään suonet terveellisinä poistamalla sidekudosta tuhoavat entsyymit ja korjaamalla vaurioituneet proteiinit verisuonten seinämissä. LDL kolestrolin hapettuminen on tärkeä vaihe sydänsairausprosessissa. Haskap-marjojen antioksidantit liittyvät voimakkaasti hapettuneen LDL-pitoisuuden vähentämiseen. Tutkimus on osoittanut, että 75 gramman haskap-marjojen kulutus pääruoan kanssa vähentää huomattavasti LDL-lipoproteiinien hapettumista. Se sisältää myös kloorivetyhappoja ja fytokemikaaleja, jotka auttavat säätelemällä verenpainetta.

5. Haskapissa on vähän kaloreita, mutta runsaasti ravintoaineita. Se on yksi ravintorikkaimmista marjoista sisältäen mm. runsaasti kuitua, C-vitamiinia, mangaania, K-vitamiinia ja muita elimistölle tärkeitä aineosia.

6. Haskap tehostaa aivojen toimintaa – oksidatiivinen stressi johtaa aivojen ikääntymiseen ja vaikuttaa negatiivisesti aivojen toimintaan. Haskap-marjoissa olevat antioksidantit stimuloivat aivojen älykkyyden kannalta tärkeitä alueita. Nämä antioksidantit ovat suoraan vuorovaikutuksessa ikääntyvien neuronien kanssa, mikä johtaa solujen toiminnan paranemiseen.

7. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että haskapilla on antidiabeettisia vaikutuksia. Haskapissa olevat bioaktiiviset yhdisteet poistavat kaikki sokeriin kohdistuvat kielteiset vaikutukset, jotka johtavat verensokerin tason ylläpitämiseen. Antosyaniinilla on myönteisiä vaikutuksia insuliini- ja glukoosiherkkyyteen; Haskap parantaa huomattavasti insuliiniherkkyyttä ja alentaa verensokeritasoa.

8. Haskap sisältää aineita, jotka estävät bakteerien sitoutumista virtsarakon seinämään. Nämä infektiot ovat hyvin yleisiä naisilla ja haskap on hyödyllinen tällaisen tartunnan estämisessä.

Erityisesti marjan runsaasti  sisältämä antosyaani nimeltään cyanidin-3-O-glucoside (C3G tai  C21H21ClO11  tai syanidiini-3-glukosidi tai asterin tai kuromanin tai kuromaniinikloridi tai chrysanthemin eli rakkaalla monta nimeä) on aktiivisena tutkimuskohteena monessa tutkimuslaitoksessa.

C3G kohdalla on äskettäin tehty laskennallisia ja tilastollisia analyysejä ja ne osoittavat, että C3G on potentiaalinen estäjä jopa SARS-CoV-2:ta vastaan. Jatkossa kliiniset kokeet kertovat, onko se tehokas.

Entä muut kasvin osat?

Haskapin kukista ja lehdistä tehtyä keittoa käytetään silmä-, kurkku ja ihosairauksien hoitoon.

Sen kuoresta tehtyä lientä käytetään päänsärkyyn, reumaan ja vatsakipuihin. Rypistyneitä lehtiä käyttään haavojen hoidossa niiden antiseptisten ominaisuuksien vuoksi.

Kuivattuja nuoria versoja käytetään uutteena hiustenlähtöön ja myös nesteenpoistoon.

Marjoissa on myös runsaasti pektiiniä (2%), joten sopivat hyvin hillojen ja erilaisten gelatiinituotteiden valmistukseen.