Mansikka

Punainen kaunokainen on edelleen Suomen suosituin marja. Kesä ei ole kesä ilman mansikkaa!

Polka

Suosituista suosituin on vuodesta toiseen Polka – se maistuu kaikille ja monen mielestä siinä kulminoituu suomalaisen mansikan ulkomaisia parempi maku – mene ja tiedä. Mansikan perimä ei ole ikuinen ja Polka alkaa jo olla elinkaarensa loppupuolella; tätä Hollannin lahjaa on kasvatettu Suomessa vuodesta 1987 lähtien. Nautitaan niin kauna kuin sitä saa. Hyvä tuoremarja kestävyytensä ansiosta, mutta toki käy mehuksi, hilloksi ja pakastamiseen.

Bounty

Bounty on kotoisin Kanadasta. Maku on hyvä ja usein hyvin makea. Käytetään sellaisenaan, mehuna ja hillona. Pakastamisessa etuna on muita mansikoita hieman pienempi koko, jolloin vältytään pilkkomiselta. Lisäksi säilyttää hyvin makunsa pakastuksessa. Bounty on haastava kasvatettava, jotta maku on kohdillaan.

Lumotar

Lumotar on uusi tulokas markkinoilla ja Luonnonvarakeskus kehitti sen Suomessa 2012. Risteytyskaavassa on mukana Bounty, Camarosa, Hiku, Kent ja Polka. Tätä lajiketta voitaneen pitää uutena Polkana ja sitä se muistuttaakin ominaisuuksiltaan. Alkukauden marjat ovat erittäin suuria. Useat Lumotartamme maistaneet pitävät sitä parhaana mansikkana, jota ovat ikinä maistaneet. Toki vuodet eivät ole veljiä keskenään ja säilläkin on vaikutus makuun. Mansikat tykkäävät kylmistä säistä.

Valotar

Valotar on Suomessa kehitetty amerikkalaisen Jewel-mansikan ja perinteisen Senga Senganan onnistunut risteytys. Marja kypsyy keskikautena, marjat ovat kirkkaanpunaisia ja maltokin on punainen – toki kylmällä säällä marjat ovat oranssinpunaisia.

Marjat ovat hyvän makuisia, kiinteitä ja pinta on erittäin kestävä. Marja on myös muodoltaan kaunis, kartiomainen ja pienellä kaulalla varustettu.