Uutiset 2019

Hunaja

7.8.2019

Kauden hunajasato on valmis ja taatusti maistuvaa!

Hunajaa

Ahkerat mehiläiset ovat keränneet hunajan raaka-aineet Kepilän tilan ympäriltä. Alueella on paljon hunajan laadun kannalta parasta maitohorsmaa ja luonnon vadelmaa. Värin perusteella mesikastetta on vähän. Lajihunajan määrittely edellyttäisi hunajassa olevien siitepölyhiukkasten tutkimista ja sitä ei ole tehty.

Mehiläiset lentävät 3 km säteellä ja tällä alueella ei ole yhtään tehoviljeltyä peltoa: vain luomu- ja siirtymäkauden lohkoja. Myös laatuun sekä puhtauteen suuresti vaikuttava autoliikenne on hyvin vähäistä. Alueella kasvaa myös jonkin verran apilaa, minkä varjopuolena on kiteytymistä edesauttava sokerijakauma. Kepilän hunajan maitohorsma ja vadelma sekä on tehosekoitus pitänevät sen hyvin pitkään/jatkuvasti juoksevana. Ja toki kiteytyneen hunajan saa helposti juoksevaksi 40°C vesihauteessa.

Pahvi- tai muovimuki ei tee oikeutta mehiläisten arvotuotteelle – siksi pakkaamme sen tyylikkäisiin 212 ml lasipurkkeihin, mihin mahtuu 250g hunajaa. Ja toki kullanvärinen korkki 🙂 Herkkupurkin hinta on 5€.

Harkitsemme myös luomustatuksen hankkimista hunajallemme volyymien kasvaessa.

Vuoden 2019 hunajasadon määrä ei ole kovin suuri, koska tärkeimmillä keruuviikoilla heinäkuun alussa oli kylmää ja sateista. Kotimainen hunaja on viimeistään keväällä loppunut kaupoista ja näin käy taatusti myös tälle sadolle.

Hunaja on hyvin säilyvä tuote kunhan sen vesimäärä on alle 18% – refraktometri antoi  Kepilän hunajalle arvon 15,5% eli käymisen pelkoa ei ole. Tuote säilyy hyvin huoneen lämmössä kaksi vuotta – pakastimessa paljon pitempään ja juoksevana; voit laittaa purkin sellaisenaan pakastimeen.

 

5 kg laatikot

23.6.2019

Olemme aloittaneet myös 5 kg luomumansikkalaatikoiden toimitukset. Saamme kaikkia lajikkeitamme:

– Lumotar, raikas ja maukas, ripaus hienostunutta hapokkuutta, uusi Suomessa kehitetty lajike
– Polka, makea suomalaisten ylivoimainen suosikkimarja
– Bounty, vielä Polkaakin aavistuksen makeampi

Toki marjan lopullinen maku riippuu monista tekijöistä: lajike, multa, lannoitus, yö- ja päivälämpötilat raakilevaiheessa, kastelu, jne. Lämpötilat ovat olleet turhan korkeita, mutta viime päivinä onneksi viileni, jolloin kypsyminen tapahtuu hallitusti ja maku ehtii mukaan.

Poiminnan jälkeen jäähdytämme marjat 2°C kylmiössä, jolloin marjoista tulee “kauppakestäviä”. Saamme tällä tavalla marjan pinnan kuivemmaksi ja kovemmaksi, jolloin kestävät kuljetusta ja homehtumista vastaan paremmin maun kärsimättä.

Mansikat poimitaan kypsinä, koska varsinkin Polka antaa parhaan suutuntuman juuri kypsänä. Bounty on mahdollista kerätä hieman raaempana ilman että menetetään makuominaisuuksia.

Asiakkaiden palautetta:
– “liian hyviä hillomarjaksi””
– samat asiakkaat tulevat lisäostoksille ja tuovat mukanaan tuttujaan
– “parasta mansikkaa ikinä”

Nämä on mukava kuulla, mutta voit arvioida myös itse.

Mansikka on kaikkein herkin kaikista marjoista ja vihanneksista jäämille. Jos et muutoin käytä luomua, suositan kuitenkin luomumansikoita. Moni mansikka-allerginen syö luomumansikoita…

Tilannekatsaus

13.6.2019

Pääsatokausi lähestyy…. Pieniä määriä on jo poimittu tunneleista. Avomaan toissavuotiset Polka-taimet näyttävät tuottavan supersadon eli jopa 10 kukkavartta/taimi ja 100 mansikkaa/taimi 🙂

Tunnelien mansikat istutettiin kesällä 2018 ja nekin näyttävät tuottavan tuplasti sen, mitä voisi odottaa eli 4-5 kukkavartta/taimi ja osa marjoista on jättikokoisia.

Seuraavien parin viikon lämpötilat ratkaisevat mansikoiden maun ja sokeripitoisuuden. Optimilämpötilat ovat 15-20°C päivällä ja yöllä saisi olla 2-10°C… vaan helteitäkin lupaavat, mitkä pysäyttävät kasvun, mutta kypsyttävät nopeasti – liian nopeasti. Lomailijan ja mansikanviljelijät säätoiveet eivät kohtaa… Toki tiedän, että jotkut ostajat jopa toivovat pienempää sokeripitoisuutta, mutta perinteinen suomalainen mansikanmaku on makea.

Ohessa on pari kuvaa tunneleista ja superpolka avomaalta…..

Ostajan ei kannata stressata mansikan hinnan kanssa, meillä on sama hinta koko kauden – osta silloin kun itsellesi parhaiten sopii 🙂

 

Tunnelit

18.12.2018

Ensimmäiset 24 tunnelia asennettiin kesällä 2018 ja ne kattavat runsaan hehtaarin kokoisen mansikka-alueen. Kukin tunneli on mitoiltaan 8,5 x 51 m ja korkeutta keskellä on 3,80 m.

Kiviset pellot asettivat omat haasteensa jalkojen asennukselle, mutta toki onnistui.

Ensimmäisen erän tuomien kokemusten myötä lisäämme tunneleita. Myös ainakin osa mustikoista saanee tunnelit päälleen kolmannesta kasvukaudesta lähtien.

Tunnellit sekä aikaistava satokautta että myös pidentävät sitä. Myös marjojen laatu paranee. Sadonlisäyksen määrää emme vielä tiedä, mutta eräiden tutkimusten mukaan pensasmustikan satomäärät ovat jopa kolminkertaistuneet. Marjojen poimintaa voidaan tehdä vaikka rankkasateella.

 

Aitta

9.8.2018

Keväällä 2018 valmistui aitta marjanpoimijoiden asuintilaksi. Aitassa on 9 makuuhuonetta (kukin 12 m²), keittiö, ruokahuone sekä WC ja suihkutilat.