Uutiset 2022

30.7.2022

Mustaherukka

Luomumustaherukkaa saa taas – tilaa omasi.

Ensimmäisenä tulevat

– Hedda, hyvä syömämarja

– Titania, paras mehuiksi ja hilloiksi

Ensi viikolla myös

– Melalahti, hyvä syömämarja

– Ben Moore, paras mehuiksi ja hilloksi

Mustaherukan sokeripitoisuus on tällä satokaudella korkeampi kuin vuosi sitten ja maku siten myös pehmeämpi. Kaikkia voi pakastaa.

 

23.7.2022

𝗛𝗮𝘀𝗸𝗮𝗽

Saamme tänä kesänä ensimmäisen kunnon haskap sadon. Aloittajana oli lajike Nimfa, mikä osoittautui hyväksi ja maukkaaksi. Ja toki oli luomua. Kysyntä oli todella suurta ja osasyynä varmaan se, että YLE kävi tekemässä meistä jutun. Olemme myyneet sitä 150g rasioissa ja 1,5 kg laatikossa, missä on 10 rasiaa. Haskap on pehmeäkuorinen marja ja ainakin näin alussa rasioiden käyttö varmistaa säilymisen hyvänä. Kenttäkokeena pidin yhtä rasiaa myyntikojumme pöydällä 2,5 viikkoa ja maistelin siitä joka päivä – marjat pysyivät koko ajan hyvinä!

Seuraavaksi tuli mehukas Boreal Beast ja sitä seuraa Boreal Blizzard ja Aurora, jotka ovat myös kypsiä ja Brix arvoltaan 16. Brix mittaa marjojen sokeripitoisuutta; happaman mansikan Brix on 8 ja hyvän yli 12. Aloitamme haskap marjojen poiminnan vasta kun Brix on min 15 ja se osuu yleensä yksiin sen kanssa kun jo siniseksi muuttunut marja on lillunut pensaassa 4 viikkoa. Sateet estävät toistaiseksi näiden poiminnan. Nämä kanadalaiset lajikkeet ovat luomun siirtymäkauden marjoja. Ne ovat luomuvalvonnan alaisia, mutta luomua vasta vuoden kuluttua. Syynä on se, että haskapin luomutaimia ei ole saatavana ja siksi tulee siirtymäkausi.

Luomulajikeet Rebecca ja Sweet Purple antavat vielä odottaa itseään, mutta jos säiden haltija on suosiollinen (paljon aurinkoa), kypsynevät viikon parin sisällä.

Kaiken kaikkiaan saataneen hyvä haskap vuosi ja paljon terveellisiä marjoja kuluttajille. Muut lajikkeemme tuottavat vielä niin vähän, että emme pane niitä myyntiin. Haskap alkaa tuottaa kunnolla kun taimia on kasvatettu min 4 vuotta. Marjan koko ja maku näyttävät paranevan pensaan iän myötä.

𝗠𝗮𝗻𝘀𝗶𝗸𝗸𝗮

Mansikan kanssa on ollut haasteita säiden vuoksi. Kun luomussa ei käytetä homemyrkkyjä, hometta syntyy sopivilla kosteilla keleillä väkisin ja olemme kuopanneet jo satoja kiloja mansikoita ja menettäneet ainakin yhden viikon tuotannon. Edellisen sadekauden jälkeen onnistuimme elvyttämään tuotannon. Nyt viikonvaihde on sateinen ja voi tuoda homeongelman uudestaan. Nostamme luomumansikan osalta kädet pystyyn; saanto on liian niukka panoksiin verrattuna ja keskitymme viljelemään muita luomumarjoja. Olemme viimeinen luomumansikkamohikaani Päijät-Hämeessä ja uutta tuskin tulee tilalle – valitettavasti.

Meillä on myös itsepoiminta mahdollista. Toki hieman kosteata marjaa voi poimia, jos se siirtyy samana päivänä syöntiin, pakastukseen tai hilloksi. Koska meidän poimimalla marjalla pitää olla pidempi säilyvyys, emme poimi kosteata.

Pyrimme pitämään 500g Lumotar rasioita myynnissä vielä jonkin aikaa. Toki jos säät sallivat, saatamme saada vielä joitain 5 kg laatikoita myyntiin.

𝗩𝗶𝗵𝗲𝗿𝗵𝗲𝗿𝘂𝗸𝗸𝗮

Vuoden 2021 suosikki palaa kehiin parin viikon sisällä. Sato näyttää hyvältä ja maistuneekin yhtä hyvältä kuin viime kesänä. N. 1000 pensasta tuottaa jo mukavasti. Viherherukka on edelleen uusi tuttavuus useimmille. Se on maistuva muunnos mustaherukasta ja kaiken lisäksi myös vitamiinipitoisempi.

𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗵𝗲𝗿𝘂𝗸𝗸𝗮

Mustaherukka on edelleen pääosin vihreätä ja kypsynee 2 viikon sisällä. Sitä meillä on n. 5000 pensasta.  Sato näyttää runsaalta.

𝗧𝘆𝗿𝗻𝗶

Odotan suurta ja hyvää tyrnisatoa. Tyrni on vain itsepoiminnassa ja kypsynee elokuun loppupuolella. Meillä on keruuvälineitä lainaksi.

𝗣𝗲𝗻𝘀𝗮𝘀𝗺𝘂𝘀𝘁𝗶𝗸𝗸𝗮

Moni kyselee pensasmustikkaa. Halla vei kukat jo toisena vuotena peräkkäin. Jokunen pensas tuottaa marjaa, mutta tuskin tulee mitään myyntimääriä. Eli tämän voi unohtaa vuodelta 2022. Pensasmustikka ei sovi hallanaroille pelloille kun meillä on yleensä yöaikaan 3-4°C kylmempää kuin muualla Heinolassa.

 

 

1.7.2022

𝗛𝗮𝘀𝗸𝗮𝗽 𝗡𝗼𝘂𝘃𝗲𝗮𝘂 𝗘𝘀𝘁 𝗔𝗿𝗿𝗶𝘃é!

Näin ranskalainen saattaisi innostua kun haskap alias hunajamarja alkaa kypsyä – Nimfa jo liiankin nopeasti. 

Pyrimme keräämään kaikki Nimfa haskapit viikonvaihteen aikana kun pikakypsyminen pudottaa niitä jo itsestään.

Kepilän Tilan vuoden 2022 sato on ensimmäinen kohtuullisen runsas ammattiviljelijän sato Suomessa. Otimme 2018 hieman varaslähdön kun EU antoi luvan marjan ammattiviljelylle vasta saman vuoden joulukuussa. Haskap antaa toki satoa jo ensimmäisenä vuotena istutuksesta, mutta hyvää kannattaa odottaa eli viides vuosi on vastaus toiveisiin.

Alkuvuosina myös marjan koko jää pieneksi  – nyt saamme jo hyvän kokoisia ja uskoisin koon kasvavan vielä hieman tulevina vuosina. Pensas on pitkäikäinen ja voi tuottaa marjaa jopa 70 vuotta. Myös maku kohenee vuosien myötä kuten viiniköynnöksellä. Alussa toheloimme kun poimimme marjoja heti kun muuttuivat sinisiksi. Saattaa kestää useamman viikon kunnes sinistynyt marja on oikeasti kypsä ja Brix-arvo eli makeus riittävä. Nimfalla se on 1.7.22 n. 13.

Miltä 2022 sato maistuu? Hyvältä! Talvi oli sopiva ja haskap tykkää köllötellä kovassa auringonpaahteessa, jotka tulivat sen kannalta just oikeaan aikaan. Vuoden 2022 sato on hyvinkin neljän tähden sato (max 5).

 

Hankimme puolalaisen haskapin poimintakoneen, jolla toki onnistuu myös herukoiden ottaminen hellästi talteen. Puolalaiset tekevät parhaat poimintakoneet ja mm. Kanadan monet haskap-viljelijät ovat omineet ne.

Kanadalaiset uskovat haskapin syrjäyttävän mansikan valta-aseman – antaas katsoa miten käy Suomessa? Joka tapauksessa haskap on terveysvaikutteiltaan ylivoimaisesti paras marja ja makukin miellyttää. Se on myös monipuolinen ja siitä voi tehdä vaikka mitä: viiniä, mehua, hilloa, pakastaa, pakastekuivata tai syödä toki sellaisenaan. 

Tee varaus sähköpostiin info@kepila10.fi ja toimitamme tilausjärjestyksessä. Poimimme koneella tyypillisesti yhden rivin kerrallaan. 

Jos kaikki rivin marjat eivät käy kaupaksi nopeasti, pakastamme ne AEF-menetelmällä ja pakastekuivaamme ne FrostDry AI*5000 pakastekuivauslaitteella. Nämä pakastekuivatut marjat tulevat myyntiin myöhemmin. AEF-menetelmässä käytetään ääniaaltoja ja magneettikenttiä hyväksi, jolloin pakastuksen yhteydessä ei synny isoja kiteitä. Tästä on etuna se, että sulatettaessa marjasta ei tule vuotavaa. AEF on parempi menetelmä kuin usein käytetty IQF-pikapakastus. Voimme eri sopimuksesta pakastaa meiltä ostamianne marjoja AEF-laitteellamme.

Kasvatamme 11 erilaista haskapia – ristipölyttyvänä monta lajia on must. Suurin osa haskapeistamme on luomua ja loputkin luomun siirtymävaiheessa – se kummasta on kyse, selviää pakkauksesta ja toki voi esittää toiveen, jos todellinen luomu on tärkeä. Haskapin luomutaimia ei ole ollut saatavilla, jolloin pellot menevät 3 vuodeksi siirtymävaiheeseen.

Katselin K-ryhmän luomupensasmustikan hintoja; 125g rasia 2,99€ eli 23,92€/kg. Haskap on ylivertainen pensasmustikkaan, joten 

250g 6€

500g 11€

3 kg 62€

5 kg 100€

Luomuna toimitettavat lajikkeet:

Sweet Purple

Nimfa

Vostorg

Rebecca

Pieniä määriä siirtymävaiheen lajikkeita:

Aurora

Boreal Beauty

Boreal Beast

Boreal Blizzard

Indigo Gem

Honeybee

Jugana

 

16.6.2022

Kepilän Tilan kesä 2022.

Mansikan sato viivästyy pari viikkoa viimevuotisesta kylmän kevään johdosta. Kepilän Tila on kärsinyt muita enemmän, koska pelloillamme on yöllä aina 3-4°C kylmempää kuin muualla Heinolassa. Olemme muina kesinä hyötyneet tästä ilmiöstä kun yön viileys on tärkeä sille, että mansikkaan kerääntyy sokeria. Saimme maukkaita marjoja myös silloin kun muut kärvistelivät helteen pauloissa. Vaan nyt tuo ilmiö löi myöhästymisenä. 

Kukinta

Mansikoissa on hyvin kukkia eli on odotettavissa runsas sato. Samoin mustaherukat, viherherukat ja haskap kukkivat runsaasti. Pensasmustikan viljely ontuu ja vain osassa on hyvin kukkia. Tyrnistä on liian aikaista sanoa mitään, mutta koska tuulia on jatkuvasti, uskoisin pölytyksen onnistuneen.